Als exportprovincie bungelde Fryslân altijd ergens onderaan de lijstjes van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat is niet meer zo, de Friese exportwaarde blijkt flink gegroeid te zijn.
Vorig jaar kwam de totale exportwaarde uit Friesland op 7,3 miljard euro uit, zo blijkt uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is maar liefst 1,3 miljard euro meer dan in 2019. Die groei komt deels doordat meer Friese ondernemingen de laatste vijf jaar zijn gaan uitvoeren.
Exportbedrijven Friesland
Op dit moment beslaan die exportbedrijven zo’n 8 procent van het totale Friese bedrijfsleven. Daarmee blijft de provincie weliswaar achter bij exportkanonnen als Noord-Brabant en Zuid-Limburg, maar Fryslân is wel drie plekken opgeschoven in de rangorde.
,,Wij zijn daar heel erg blij mee’’, zegt Sybo Zijlstra van de Friese Ontwikkelingsmaatschappij (FOM). Die organisatie werd in 2014 door de provincie opgericht om het bedrijfsleven te laten groeien. Op dit moment heeft de FOM 33 bedrijven in portefeuille, goed voor 270 arbeidsplaatsen.
Er zit 30.9 miljoen euro in het Friese bedrijvenfonds. Dat geld gebruikt de FOM voor steunmaatregelen, zoals een garantiefonds voor bedrijven die zich in een exportavontuur wagen. De ontwikkelingsmaatschappij beroept zich daarbij op een onderzoek waaruit zou blijken dat Friese ondernemers minder exporteren dan hun collega’s elders.
Exportgarantie
De nieuwste CBS-cijfers kent Zijlstra niet. ,,We kregen veel vragen over exportsteun’’, vertelt de investeringsmanager van de FOM. ,,Misschien juist wel door die groei.’’
Om Friese bedrijven over de grens te helpen, biedt de ontwikkelingsmaatschappij exportgaranties van tussen de 25.000 en 200.000 euro aan. Die financiering heeft een looptijd van maximaal twee jaar.
,,De aanvragers zijn vaak beginnende ondernemers met een nieuw product, dat hij in het buitenland wil verkopen. Zo’n opdrachtgever daar vraagt dan een garantie voor dat ze ook daadwerkelijk kunnen leveren’’, legt Zijlstra uit.
De bank wil zo’n starter dan wel helpen door een bedrag op hun rekening te blokkeren. ,,Maar dat geld hebben ze juist nodig om te kunnen produceren. Onze exportgarantie vind je nergens anders.’’
Omdat er vaak snel zaken moet worden gedaan, belooft de FOM aanvragers binnen twee weken groen licht te geven. Die tijd gebruik de organisatie om het businessplan en de jaarcijfers door te lichten. Voor de uitvoering van het exportgarantieplan huurt de FOM Liberty Mutual in, een financiële dienstverlener uit de Verenigde Staten.
Kennisuitwisseling export
Bestuurssecretaris Greta Jager van de Friese Exportclub is blij met die steun, maar ze baalt wel van de manier waarop de FOM de regeling in de markt zet. ,,Als ik weer eens hoor dat Friese bedrijven onvoldoende exporteren, dan gaan gelijk mijn nekharen overeind staan’’, verduidelijkt ze.
,,Want dat is namelijk niet zo. We hebben hier veel bedrijven die het in het buitenland goed doen, van scale-ups tot middelgrote ondernemingen.’’ De Friese Exportclub is opgericht in 1964.
,,Toen was dat exporteren nog iets exclusiefs’’, vertelt Jager. ,,Het was vooral een zaak van sigaar rokende mannen bij de Kamer van Koophandel. Dat is tegenwoordig wel anders.’’
Anno 2022 telt de Friese Exportclub 107 leden, waaronder bedrijven als kunststofproducent Movocolar in Sneek, zuivelmachinemakers De Klokslag in Bolsward en het medisch-technologisch bedrijf BD Kiestra in Drachten. ,,Daar zitten mensen bij met heel veel specifieke kennis over bepaalde landen. Het werkt heel goed om die informatie uit te wisselen.’’
Bron: Leeuwarder Courant
Auteur: Jaap Hellinga