Reisverslag van Evert Jan Schouwstra naar het Global Business Forum in Bangalore, India van 3 – 8 maart 2024.
Wat een ambitie straalt Bangalore in India uit!
Vorige week heb ik Bangalore bezocht, de op twee na grootste stad van India. Centraal stond een congres georganiseerd door de World Trade Association in New York, waarbij WTC Bangalore onze gastheer was. Het was voor mij al vele jaren geleden dat ik voor het laatst India had bezocht; destijds was dat naar New Delhi. Naast het bijwonen van het World Business Forum, heb ik via WTC Bangalore contacten gelegd voor een drietal bedrijven met Indiase bedrijven. Ook ben ik op bezoek geweest bij onze Consul Generaal in Bangalore, Ewout de Wit.
Rond 2 uur ’s ochtends arriveerden we met KLM, na een vlucht van bijna 10 uur. Het eerste dat opviel was de terminal. Ik heb vele vliegvelden gezien, maar deze overtreft alles. Wat een prachtige terminal! Aan alles merk je meteen de ambitie van deze stad. Ik was vrij snel door de douane en hoefde ook niet lang te wachten op mijn bagage. Een taxi stond klaar om mij naar mijn hotel te brengen. Ook het ontvangst daar was heel hartelijk. Naast het ontvangen van een rode stip (de bindi), kreeg ik een sjaal en een kokosnoot met kokosmelk als welkomstgeschenk. Tegen half 4 ben ik gaan slapen en rond 09:00 was ik alweer klaarwakker. Ik opende mijn gordijnen en kreeg een eerste blik op Bangalore. Opvallend veel groen, maar ook het voorbijrazende verkeer (vooral scooters, motoren, brommers en de tuktuks) viel op.
De dag begon rustig met ontspanning, ontbijt en lunch. In het hotel ontmoette ik andere deelnemers aan het congres en ’s middags werden we opgehaald met een bus voor het eerste officiële programmaonderdeel. Dat vond plaats op de hoogste etage van het WTC Bangalore. Na eerst een aantal traditionele dansen te hebben aanschouwd, werd er een fantastisch buffet aangeboden. Uit verschillende regio’s werden lokale gerechten aangeboden, een feest voor de smaakpapillen. Naast de uitgebreidheid viel vooral de organisatie op, alles was tot in de puntjes verzorgd.
De volgende dag werd afgetrapt in aanwezigheid van Sri D.K. Shivakumar, Hon. Deputy Chief Minister of Karnataka, en Sri M.B. Patil, Hon. Minister for Large and Medium Industries, Infrastructure Development. Karnataka heeft meer dan 60 miljoen inwoners en is een regio met grote aantrekkingskracht, vooral vanwege hun inzet op het gebied van IT. Niet voor niets wordt het de Silicon Valley van India genoemd. In de presentaties en discussies werd de aantrekkelijkheid van de regio goed belicht.
Op de tweede dag waren er gesprekken georganiseerd met Indiase bedrijven. Omdat ik drie bedrijven vertegenwoordigde, naast mijn eigen World Trade Center Noord Nederland, stonden er maar liefst 40 afspraken voor mij gepland. Een behoorlijke uitdaging, maar gelukkig kon ik bij een aantal bedrijven meteen voor de drie bedrijven tegelijkertijd in gesprek gaan. De gesprekken verliepen allemaal heel prettig; er was interesse in mijn bedrijven, maar ook waren de Indiase bedrijven erop gebrand hun producten onder de aandacht te brengen. Veel bedrijven richten zich op productie voor andere bedrijven. Nu China onder de loep ligt, kan India een interessant alternatief zijn.
Een heel bijzonder gesprek had ik met de firma PhytaZen. Zij hebben diverse producten ontwikkeld op natuurlijke basis die genezing bevorderen, bijvoorbeeld bij brandwonden. Het fotomateriaal dat ik te zien kreeg was niet altijd even prettig om te aanschouwen, maar de resultaten waren verbluffend. Ik breng hun bedrijf in contact met één van onze WTC-leden en hopelijk kan dit tot zaken leiden.
Op woensdag bezocht ik het hoofdkantoor (campus) van Infosys, een adviesorganisatie ontstaan uit het ontwikkelen van software voor de bancaire wereld, waar nu meer dan 300.000 mensen wereldwijd werken. Op deze campus werken meer dan 20.000 mensen. Prachtige faciliteiten, waaronder 4 eetgelegenheden met verschillende soorten eten, sportaccommodaties, werkplekken, maar ook een eigen expositiecentrum en medische voorzieningen. Wat het meeste indruk op mij maakte, was de gemiddelde leeftijd van de medewerkers: rond de 27 jaar! Wat een geweldig potentieel!
Uiteraard maakte ik ook tijd vrij om cultuur te ervaren. Zo bezocht ik met een groep het paleis van de Maharadja in Mysore, een prachtig complex gebouwd aan het eind van de 19e eeuw. Afstammelingen wonen nog steeds in het paleis, hoewel de Maharadja alleen nog ceremonieel is. Net zoals in de hindoetempels liepen wij het gebouw door op blote voeten of op sokken.
Bangalore is één van de snelst groeiende steden in India. Er wordt hard gewerkt aan de infrastructuur. Zo zal er binnenkort een metroverbinding komen van het vliegveld naar de binnenstad. Want net zoals elke grote stad ter wereld, heeft ook deze stad te maken met grote drukte, waar de taxi’s ook aan bijdragen. Vooral de Uber-rijders zijn overal in te huren, en de kosten daarvan zijn heel laag. Zo kostte het bijvoorbeeld slechts € 50,- voor een deelnemer om een locatie te bezoeken op 2 uur afstand. Ongelooflijk! Ritjes met Uber in de stad waren meestal onder de € 3,-. Ik ben benieuwd hoe lang deze prijzen zullen duren.
Ik ben teruggekomen met een rugzak vol kennis en ben zeer onder de indruk van hoe deze regio zich ontwikkelt. Het is begrijpelijk dat deze regio een grote aantrekkingskracht heeft op jonge mensen. Wat ook opmerkelijk is, is dat zelfs in een drukke stad als Bangalore ruimte blijft voor traditionele zaken, zoals het zien van koeien op straat.
India is een land om te overwegen. Het is een land met lage kosten, waar prijs een belangrijke factor is. Veel van de producten die wij aanbieden zijn daar nog onbetaalbaar. Echter, met de groeiende middenklasse en de ambitie die deze regio uitstraalt, zal de vraag naar duurdere producten en betere machines ook toenemen. In een land met een populatie van 1,4 miljard is dat altijd interessant.
Evert Jan Schouwstra
World Trade Center Leeuwarden