Het kan interessant zijn om producten vanuit het buitenland te importeren en op de Nederlandse markt te zetten. Dit kunnen bijvoorbeeld producten zijn die u in Nederland niet kunt inkopen.
Daarnaast kan het ook zijn dat het kostentechnisch interessanter is om deze producten te importeren. Als u dit gaat doen zijn er wel zaken waar u rekening mee moet houden. Het gaat dan vooral om regelgeving waar u uzelf aan dient te houden. Per land kan deze regelgeving verschillen. Het is daarom essentieel om het importeren goed voor te bereiden. In dit blog geven we een aantal nuttige tips.
Haalt u een product uit het buitenland?
Daar komt meer bij kijken dan bij een binnenlandse aankoop. Download gratis ons 14 stappenplan en krijg meer inzicht
Het potentiële succes van importeren onderzoeken
Veel ondernemers vergissen zich in de markt door aan te nemen dat er vraag is naar een product dat zij in het buitenland zijn tegengekomen. Wanneer u zelf enthousiast bent over een product, dan is het nog maar de vraag of er voldoende Nederlanders zijn die dat ook vinden. Daarom is het eerst verstandig om uw markt te onderzoeken en daaruit te bepalen of uw product in voldoende mate een behoefte invult. Kijk daarbij ook goed naar de concurrentie. Hoe hevig is die? Welke prijzen hanteren zij? Aan de hand daarvan kunt u een goede inschatting maken of u voldoende marge kunt maken. Maak verder ook een inschatting of het realistisch is om een positie op de betreffende markt te verwerven met de aanwezige concurrentie. Met behulp van deze informatie kunt u vervolgens beter bepalen welke marge te behalen is op de producten die u gaat importeren.
Wilt u meer inzicht in uw importproces?
Download het whitepaper: Internationaal ondernemen, wat komt erbij kijken?
Douane en belastingen bij importeren
Zeker wanneer u producten vanuit buiten de EU gaat importeren, krijgt u met behoorlijk wat regelgeving te maken. Deze producten kunt u namelijk niet zomaar op de markt brengen. Het proces dat vooraf gaat, is dat u de geïmporteerde producten via de Douane in het vrije verkeer gaat brengen. Er kan vervolgens bepaald worden of en hoeveel invoerrechten u moet betalen. Het is wijs om deze kosten vooraf goed in beeld te brengen, omdat het bepalend kan zijn voor de marge die u op een product maakt. Alles wat bij dit proces komt kijken is redelijk specialistisch werk. Vaak kunt u dit het beste overlaten aan een expediteur. Alle werkzaamheden wat hierbij komt kijken heeft u dan uitbesteed.
Wanneer de producten geïmporteerd zijn, krijgt u tevens met wetgeving te maken. Denk daarbij aan de warenwet of productaansprakelijkheid. Dit zijn belangrijke risico’s die u duidelijk in kaart moet brengen. Zodra iemand namelijk schade oploopt door het product wat u geïmporteerd heeft, kan hier een forse financiële schade uit voortvloeien.
Maak een importplan met financiële prognose
Nadat u de benodigde informatie heeft verzameld, kunt u het bij elkaar brengen in de vorm van een importplan. Feitelijk is dit een ondernemersplan gebaseerd op de plannen om te importeren. Hierin brengt u alles bij elkaar. De markt, de doelgroep waarop u zich richt en de concurrentie. Als laatste komt dat samen in het financiële deel van het importplan. U weet door het concurrentie onderzoek welke prijs realistisch is. Aan de hand van de inkoopprijs en de bijkomende kosten kunt een concrete prognose maken. De omzetprognose kunt u namelijk baseren op de potentiële markt die er is en de positie die u denkt te verwerven.
Importeren en Atradius
Regelmatig kan importeren een behoorlijke impact hebben op uw liquiditeit. Het loont bijvoorbeeld om grotere hoeveelheden tegelijk te importeren. U koopt als het ware in, dan worden de producten opgestuurd en vervolgens kunt u pas gaan verkopen. Daarna factureert u de klant en meestal na ongeveer 30 dagen is het geld bijgeschreven op uw rekening. Het is aan te raden om kritisch naar dit risico te kijken.
Met een kredietverzekering van Atradius heeft u veel zaken in één keer geregeld. U kunt namelijk vooraf een kredietwaardigheidscheck doen van uw potentiële klant die uw producten wil afnemen.
Mocht deze klant uiteindelijk niet betalen, dan kunt u de vordering overdragen aan Atradius Collections. Dit is een incassobureau met wereldwijde dekking. Wanneer de vordering uiteindelijk oninbaar blijkt te zijn, dan is 90% van de vordering verzekerd.
Benieuwd wat Atradius voor u kan betekenen of heeft u een specifieke vraag? Neem contact op met onze partner.
E: online.nl@atradius.com
T: +31 (0)20 – 553 31 31
www.atradius.nl/mkbzeker